יזמילון Banner

יזמילון

כל המונחים והמושגים מעולם ההיי-טק במקום אחד

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Bootstrapping

Bootstrapping מתאר מצב שבו מתחילים מיזם עם הון מועט, תוך שימוש במשאבים מוגבלים ובהסתמכות בעיקר על המשאבים העצמיים של היזם. משמעות הדבר היא שהיזם לא נעזר בהשקעות חיצוניות, כגון הלוואות בנקים או השקעות הון סיכון, אלא משתמש בכספים אישיים, חיסכון אישי, או הכנסות ראשוניות מהעסק עצמו כדי לממן את צמיחתו.

Business Model Canvas

ה-Business Model Canvas הוא תבנית לפיתוח מודלים עסקיים חדשים או לתיעוד מודלים עסקיים קיימים עבור תכנון, טיוב וניהול אסטרטגי של המיזם. מדובר בתרשים ויזואלי עם מרכיבים שמתארים את החיבור בין הצעת הערך של המיזם למרכיבי העלות, הפיתוח והיישום שלו ובין קהל היעד. המודל מאפשר למיזמים לוודא שיש הלימה בין התכנון להוצאתו לפועל והבאת הערך ללקוחות והוא מאפשר בחינת חלופות אפשריות לביצוע המודל.

Go To Market

Go To Market הוא מונח המתאר את אסטרטגיית השיווק והחדירה לשוק של החברה בנוגע למוצר או השירות אותו היא מפתחת. המונח מתאר כיצד נגיע ללקוחות פוטנציאלים וכיצד נשכנע אותם לקנות או להשתמש במוצר/השירות שלנו- החל מערוצי השיווק (פרסום, תוכן אורגני וכו׳), אפיון קהל היעד, טקטיקות מכירה, מחקר השוק והמתחרים ועוד. אסטרטגיית ה- Go To Market היא מרכיב משמעותי בפיתוח המיזם ומימוש פוטנציאל ההצלחה שלו וצריכה להיות חלק בלתי נפרד משלבי פיתוח המיזם כבר מתחילתו. אסטרטגיה זו היא גם חלק בלתי נפרד מקריטריוני ההערכה של משקיעים בבואם לבדוק את אטרקטיביות ההשקעה במיזם שלכם.

Lean Startup Method

Lean Startup Method היא גישה מדעית להקמה וניהול סטארט-אפים ולהבאת המוצר הרצוי לידי הלקוחות במהירות. השיטה מלמדת כיצד להניע סטארט-אפ; כיצד לנווט, מתי לפנות ומתי להצמיח את העסק בקצב המרבי. זוהי גישה עקרונית לפיתוח מוצרים חדשים.

Minimum Viable Product (MVP)

Minimum Viable Product (MVP) (מוצר בר קיימא מינימלי), מתייחס לגרסה המינימלית ביותר של המוצר המספקת את הערך העיקרי לצרכן. מטרת ה-MVP היא לבדוק את יעילות המוצר, פוטנציאל השוק שלו וההיתכנות שלו במינימום זמן, כסף ומשאבים. המטרה העיקרית של MVP היא לאמת הנחות, לבדוק השערות וללמוד ממשוב של משתמשים בצורה היעילה ביותר. גישה זו מסייעת להפחית את הסיכון של השקעת משאבים משמעותיים בפיתוח מוצר/שירות שאולי לא יענה על דרישות השוק או ציפיות המשתמשים. התכונות הכלולות ב-MVP מתועדפות בדרך כלל על סמך פונקציונליות הליבה שלהן והערך שהן מספקות למשתמשים.

אנג'ל

Angel

אנג'ל (Angel) הוא מונח המתאר משקיעים פרטיים ואמידים בעלי הון עצמי המעניקים מימון לחברות סטארט-אפ, לרוב בשלביהן הראשונים, בתמורה לאחוזים מהחברה והשתתפות ברווחים העתידיים הצפויים. אנג'לים משקיעים לא רק כפרטים, אלא לעיתים גם כחלק מקבוצה, במטרה להפחית את הסיכון שלוקח כל אחד מהם. פנייה לאנג׳לים על מנת לקבל השקעה היא פרקטיקה נפוצה בעולם הסטארט-אפים.

אסטרטגיית מימון

Financing Strategy

אסטרטגיית מימון מפרטת כיצד ארגון מתכנן לממן את פעילותו הכוללת כדי לעמוד ביעדיו בהווה ובעתיד. האסטרטגיה כוללת:

  1. תכנית גיוס הון- כמה כסף מתכננים, ממי מתכננים לבקש, סוג תוכנית הגיוס.
  2. באילו מכשירים פיננסיים יש להשתמש
  3. למה ישמש ההון שגויס.

בדיקת נאותות

Due Diligence

בדיקת נאותות (Due Diligence) היא בדיקה של אדם, מיזם, עסק או חברה לפני סגירת חוזה עמם. במקרה של יזמות לרוב מדובר בבדיקה לקראת מתן מימון, יצירת שיתוף פעולה או הנפקה/מיזוג/רכישה. בדיקת נאותות כוללת בדיקה מקיפה של מצב החברה, נכסיה ופעילותה בשביל להבין את כדאיות העסקה. הבדיקה לרוב כוללת ניתוח מעמיק של פעילות המיזם, מצבו הפיננסי, הצוות המקצועי שלו, תחזיות ופוטנציאל הצמיחה וכו.

הזדמנות

Opportunity

הזדמנות היא התאגדות של נסיבות המאפשרות ביצוע פעולה. בהקשר של חדשנות ויזמות, זוהי קבוצת נסיבות חיובית שיוצרת צורך במוצר, שירות או רעיון עסקי חדש.
להזדמנות יש 4 תכונות:
1. אטרקטיביות: ההזדמנות מציעה משהו אטרקטיבי מעבר לאסתטיקה בלבד, אשר יוצרת התרגשות, ביקוש או נגישות.
2. יצירת ערך: היא מציעה מוצר, שירות או עסק שמייצר או מוסיף ערך לקונה או למשתמש.
3. עמידה: יש לה את היכולת להיות עמידה לאורך זמן הניתן להרחבה ובעלת יכולת לחדור לשווקים מרובים.
4. בזמן הנכון: ההזדמנות מתקיימת ב בזמן ובמקום הנכונים, כשהשוק מוכן לכך ולכן ניתן למצות את הפוטנציאל שלה.

הלקוח

the Customer

הלקוח יכול להיות אדם או ארגון שמקבל ערך על ידי אינטראקציה עם ההצעה של המיזם. במקרה של מיזם למטרות רווח, זהו אדם או ארגון שרוכש סחורות או שירותים מהעסק.

הצעה

Offering

הצעה (Offering) היא הצגת השירות/מוצר שמציע מענה/ פתרון לצרכים של השוק הפוטנציאלי שלך. קריטי בשלב ניסוח ההצעה לעשות ולידציה לצרכים עם לקוחות פוטנציאליים שעבורם אנחנו מפתחים את ההצעה.

השקעות אימפקט

Impact Investing

השקעות אימפקט הן השקעות שנעשות בחברות, ארגונים וקרנות מתוך כוונה ליצור השפעה חברתית או סביבתית מועילה ומדידה לצד תשואה פיננסית. השקעות אלו מספקות הון לטיפול בבעיות חברתיות ו/ או סביבתיות.

ולידציה

Validation

ולידציה היא הפעולה של קבלת פידבק חיצונית על הרעיונות שלנו על מנת לאשש אותנו. בקידום מיזם, אנו רוצים לבצע ולידציה של ההתאמה בין ההצעה שלנו לבין הצרכים של הלקוחות שלנו. ולידציה דורשת נתונים, כגון: שיחות עם לקוחות פוטנציאליים, ניתוח תחרותי, כלים דיגיטליים, כלי ניתוח, מילות מפתח וכלי Heatmap.

חדשנות

Innovation

חדשנות היא תהליך התרגום של רעיון למוצר או שירות מקורי הממלא צורך ספציפי של צרכן. חדשנות משפרת את היכולת ליצור ערך.
בנוסף, חדשנות היא גם תהליך יצירתי להעלאת רעיון או פתרון ייחודי והצגת משהו חדש.

יוניקורן

Unicorn

חד קרן(Unicorn) הוא מונח המתאר חברת סטארט-אפ פרטית ששוויה מוערך ביותר ממיליארד דולר.
המונח נטבע בשנת 2013 על ידי איילין לי, משקיעת הון סיכון, שבחרה את החיה המיתולוגית חד-קרן כדי לייצג את הנדירות של מיזמים כה מצליחים. כאשר איילין לי טבעה במקור את המונח "חד-קרן" בשנת 2013, היו רק שלושים ותשע חברות שנחשבו לחד-קרן ואילו כיום יש כבר מעל 1,300 חברות חד-קרן. בעקבות הצמיחה המהירה, נוצרו מונחים נוספים:

  • חברות ששווין מעל 10 מיליארד דולר – דקאקורן
  • חברות ששווין מעל 100 מיליארד דולר – הקטוקורן

חברות חד-קרן פופולריות שכנראה שמעתם עליהן הן Airbnb, Waze, Wix ועוד כמה חברות ברות מזל.

יזמות

Entrepreneurship

יזמות היא פעולה של השקעת משאבים לפיתוח מיזמים שמוצריהם או שירותיהם עונים על צרכי השוק או החברה. יזמות מתייחסת ליכולת והנכונות לפתח, לארגן ולנהל מיזם, תוך לקיחת סיכונים, ובמטרה לייצר רווח או תועלת. יזמות כוללת יישום חדשנות על מנת להחיות רעיונות, לקדם אותם ולהפוך אותם למיזם חברתי או עסקי.

יזמות

Entrepreneurship

יזמות היא פעולה של השקעת משאבים לפיתוח מיזמים שמוצריהם או שירותיהם עונים על צרכי השוק או החברה. יזמות מתייחסת ליכולת והנכונות לפתח, לארגן ולנהל מיזם תוך לקיחת סיכונים ובמטרה לייצר רווח או תועלת. יזמות כוללת יישום חדשנות על מנת להחיות רעיונות, לקדם אותם ולהפוך אותם למיזם חברתי או עסקי.

מודל עסקי

Business Model

מודל עסקי מתאר את ההיגיון מאחורי הדרך שבה הארגון יוצר, מספק ולוכד ערך בהקשרים כלכליים, חברתיים, תרבותיים או אחרים. המודל העסקי הוא ניסוח ויישום של המטרות והיוזמות המרכזיות של הארגון שיתמכו במיזם בהשגת הצלחה. הוא מתייחס לתכנית הארגונית ליצירת רווח וכולל את האופן שבו החברה תיצור ערך עבור לקוחותיה. לבסוף, המודל מזהה את המוצרים או השירותים שהמיזם מתכנן למכור או להציע, את שוק היעד המזוהה ואת הוצאות הצפויות.

מיינדסט יזמי

The Entrepreneurial Mindset

המיינדסט יזמי הוא סט הכישורים ויכולות המאפשריים לאנשים להיות יוזמים יותר בהתנהלות שלהם באופן שאמור לעזור להם להיות יותר פרואקטיביים, למנף את ההזדמנויות שלהם ולהצליח יותר בחיים. על פי NFTE (תוכנית יזמות חד-שנתית בינלאומית הפועלת בכ-30 מדינות ברחבי העולם), סט כישורים זה כולל:
1. חשיבה ביקורתית: היכולת ליישם חשיבה ברמה גבוהה, תהליכית, לבחון נושא ממגוון זוויות אפשריות ובאופן שיפוטי ולהשתמש בהיגיון זה כדי לקבל החלטות.
2. יוזמה ועצמאות: היכולת להוביל פרויקט באופן עצמאי, ללא הדרכה ולווי ולהתגבר על מכשולים בדרך.
3. גמישות וסתגלתנות: היכולת והרצון לשנות פעולות ותוכניות כדי להתגבר על אתגרים נוכחיים ועתידיים.
4. תקשורת ושיתוף פעולה: היכולת להביע רעיונות באופן ברור לקהל יעד, כולל שכנוע אחרים לעבוד למען מטרה משותפת.
5. זיהוי הזדמנויות: הפרקטיקה של לראות ולחוות בעיות כהזדמנויות ליצירת פתרונות ולצמיחה.
6. נוחות עם סיכון: היכולת להתקדם עם החלטה למרות אי וודאות והאתגרים בלתי נמנעים הצפויים ממנה.
7. יצירתיות וחדשנות: היכולת להעלות רעיונות וליצור פתרונות לבעיות גם כאשר אין מבנה מוגדר מראש.
8. אוריינטציית עתיד: נטייה אופטימית להסתכלות על העתיד עם דגש על רכישת הכישורים והידע הנדרשים להגשמתו.

מימון המונים

Crowd Funding

מימון המונים זוהי שיטה למימון פרויקטים, עסקים ומיזמים באמצעות תרומות קטנות יחסית ממספר רב של אנשים. בניגוד לשיטות מימון מסורתיות כמו הלוואות בנקים או השקעות הון סיכון, גיוס המונים מאפשר לכל אדם לתרום סכום קטן ולקבל בתמורה תגמול כלשהו, כגון המוצר הממומן, הטבה מיוחדת או תחושת סיפוק מכך שתרם להגשמת רעיון.

מענק

Grant

מענק (grant) הוא פרס או מתנה, בדרך כלל כספי, הניתן על ידי ישות אחת (בדרך כלל חברה, קרן או ממשלה) לאדם או לחברה על מנת להקל על השגת מטרה או לתמרץ ביצועים. מענקים הם למעשה מתנות שלא צריך להחזיר, בתנאים מסוימים. אלה יכולים לכלול הלוואות חינוכיות, כספי המדען הראשי לפיתוח מיזמים, כספים למחקר ועוד. חלק מהמענקים כוללים תקופות המתנה – הנקראות תקופות נעילה או הבשלה (Vesting) לפני שהמקבל יכול לקחת בעלות מלאה על הפרס הכספי.

מצגת משקיעים

Pitch Deck

מצגת משקיעים (Pitch Deck) היא כלי שיווקי קצר המשמש יזמים למתן סקירה קצרה והצגה של רעיון עסקי, מוצר או שירות בפני משקיעים פוטנציאליים, לקוחות, שותפים עסקיים או גורמים רלוונטיים אחרים. מטרה העיקרית של ה-Pitch Deck היא לגייס עניין אצל הקהל היעד ולעודד אותם לנקוט בפעולה, כגון השקעה כספית, רכישת המוצר או שיתוף פעולה.

נאום מעלית

Elevator Pitch

נאום מעלית הוא נאום קצר ומשכנע המשמש לעורר עניין בפרויקט, רעיון, מוצר או בנואם עצמו. נאום מעלית טוב צריך להימשך לא יותר מנסיעה קצרה במעלית של 30 עד 60 שניות, ומכאן שמו. הוא צריך להסביר מה הופך אותך או את ההצעה שלך לייחודית ומעניינת מספיק כדי שירצו לשמוע ממך עוד.

ניתוח שוק

Market Analysis

ניתוח שוק או מחקר שוק הוא תהליך לקביעת היתכנות של שירות או מוצר חדש. זהו מחקר המתבצע על הפתרונות הקיימים היום, מאפייני שוק המטרה וגם ישירות עם לקוחות פוטנציאליים. מחקר שוק מאפשר לחברה לגלות את השוק היעד ולקבל דעות ומשוב מצרכנים לגבי התעניינותם במוצר או בשירות.

ניתוח תחרותי

Competitive Analysis

ניתוח תחרותי הוא הערכה של החוזקות והחולשות של המתחרים הפוטנציאליים והנוכחיים של המיזם. בניתוח תחרותי אנחנו ננתח את הגורמים הבאים:

  • הבנה מי הם לקוחות היעד
  • זיהוי מהו נתח השוק שהם מחזיקים בו כרגע
  • ניתוח התכונות המרכזיות / הערך המוסף שהם מציעים
  • מיפוי מיקומים גיאוגרפיים
  • בחינת נקודות המחיר שלהם
  • גישת המשלוחים שלהם
  • האם קיבלו מימון
  • מיתוג
  • עיצוב
  • חווית הלקוח

סטארט-אפ

Start Up

סטארט-אפ הוא מיזם שנמצא בשלב התחלתי ומנסה למצוא דרך לצמוח בעולם. סטארט-אפ מתחיל בקטן עם מספר מצומצים של שותפים ומייסדים. סטארט-אפ יבלה את תחילת דרכו במציאת הזדמנות בת קיימא ולאחר מכן בגיוס המשאבים הנדרשים ליצירת מוצר או שירות שמממש את ההזדמנות הזו.

סטוריטלינג

Storytelling

סטוריטלינג (Storytelling) היא אמנות המוכרת לנו משחר ההיסטוריה. סטוריטלינג הוא כלי רב עוצמה שיכול לשמש במגוון רחב של תחומים; כדי להעביר מסרים, רעיונות, רגשות, חוויות ועוד. בני אדם משתמשים בסיפורים כדי לתקשר ביניהם, לחלוק ידע, ללמד ערכים, ליצור קשרים, לבדר, ולשכנע.סטוריטלינג יכול להיעשות באמצעות שימוש במילים, תמונות וצלילים. סיפורים חזקים יותר מנתונים- אנשים נוטים לזכור ולעבד מידע בצורה טובה יותר כאשר הוא מוצג להם כחלק מסיפור. סיפור נוטה לעורר רגש וזה גורם לנו להתחבר לסיפור ולמסר שהוא מעביר ויכול גם לשכנע אנשים לשנות את דעתם, לנקוט בפעולה, או לתמוך ברעיון מסוים.

סיכון

Risk

סיכון מוגדר במונחים פיננסיים כסיכוי שהתוצאה או הרווחים בפועל של השקעה מסוימת יהיו שונים מהתוצאה או הרווחים הצפויים. סיכון כולל את האפשרות לאבד חלק או את כל ההשקעה המקורית. כאשר ההזדמנות עולה על הסיכון, קיימת אפשרות לתגמול ורווח.

פיצ'

Pitch

פיצ' (Pitch) בהגדרה הבסיסית שלו הוא נאום או הצגה קצרה (בעל פה או בכתב) שנועדו לשכנע לפעולה. בהקשר היזמי, הפיץ' הוא לרוב המצגת שיזמים יעבירו למשקיעים או לקוחות פוטנציאליים על מנת לעניין אותם במיזם.
דוגמא פרטית לנושא הפיץ' הוא פיץ' המעלית המפורסם – שהרעיון שלו הוא שהנאום צריך להיות כל כך קצר ולעניין שבמידה ותתפסו עם משקיעים במעלית, תוכלו להסביר להם על המיזם החדש שלכם ולמה ״חייבים״ להשקיע בו בזמן הקצר עד שתצאו מהמעלית.

צדקה

Philanthropy

צדקה או פילנתרופיה היא מתנה של כסף, סחורות או שירותים הניתנת לארגון ללא מטרות רווח כדי לסייע לו בהשגת מטרותיו.

קרן הון סיכון

Venture Capital

קרן הון סיכון (Venture Capital, VC) , היא גוף פרטי המשקיע במיזמים וסטארט-אפים החל משלבים יחסית צעירים ועד שלבי הצמיחה המאוחרת. המודל העסקי שעומד בבסיס קרנות הון הסיכון הוא השקעת כספים בחברות הזנק בתמורה לאחוזי בעלות בחברה. הקרן לוקחת על עצמה סיכון משמעותי מתוך ציפייה לרווח גבוה אם וכאשר החברה תהפוך לחד קרן, תצא להנפקה או תימכר.
מימון משמש את החברות לפיתוח המוצר, לגיוס עוד עובדים, להשקעה בפרסום ועוד עד ליצירת הכנסות עצמיות מספקות למימון הפעילות. הקרן עצמן מגייסות את הכספים שלהן ממשקיעים מוסדיים או פרטיים, והיא נתונה לניהול של קבוצת שותפים האחראים על ניהול ההשקעות.

רעיונאות

Ideation

רעיונאות היא תהליך של יצירת רעיונות כדי לענות על צורך.

דוגמאות לטכניקות העלאת רעיונות:
משימה בלתי אפשרית: דמיין דברים שכיום נראים בלתי אפשריים ושאל את עצמך איך ניתן לגרום להם לקרות.
הרעיון הגרוע ביותר: הגזם ביצירת רעיון מטורף וטיפשי. הפרספקטיבה הזו תאפשר לעיתים קרובות להסתכל על הצורך מכיוון ייחודי ולפעמים משהו חדש ושימושי.

תכנית האצה

Accelerator

תכנית האצה(accelerator) היא תכנית קבוצתית, אינטנסיבית וממוקדת שמטרתה לסייע למיזמים לצמוח ולהתפתח בקצב מהיר. תוכניות אלו נותנות לצוות המיזם הכשרה, גישה למשאבים וליווי מקצועי מצוות מומחים בתחומים שונים, כגון: פיתוח עסקי, פתיוח המוצר, ניהול, רישות, חניכה ועוד.

תקציר מנהלים

One Pager

תקציר מנהלים (One Pager) הוא מסמך תמציתי בעל עמוד אחד שנועד לסכם בקצרה את הנקודות המרכזיות בנוגע למיזם שלכם. המסמך יכלול לרוב רקע כללי על הבעיה, הסבר על הפתרון המוצע, גודל השוק והפוטנציאל שלו, מידע על חברי הצוות, מודל עסקי, אסטרטגיית החדירה לשוק ועוד. המטרה היא לזקק את המידע החשוב ביותר בנוגע למיזם בצורה כזו שתאפשר לקבל אותו בצורה יעילה למשקיעים, קרנות ושותפים פוטנציאליים על מנת ליצור אצלם עניין ולקדם את האופציה לפגישה ו/או שיתוף פעולה.

דילוג לתוכן