חדשנות על המדף

חדשנות ויזמות יכולה להגיע במגוון דרכים- החל מרעיון חדשני שנולד בטעות ועד לצורת שיווק חדשה ומהפכנית. רוצים ללמוד מאנשים שכבר עשו את זה? לחצו על הפריט שמעניין אתכם וגלו את הסיפור החדשני מאחוריו. כשתגיעו למרכז שלנו חפשו את ארון חדשנות על המדף ותוכלו לראות את כל הפריטים ממש מקרוב.

Mini Away Suitcase

חברת Away המייצרת מזוודות יצאה בקמפיין עם חברת יונייטד איירליינס – אחת מחברות התעופה האמריקאיות הגדולות ביותר. הקמפיין כלל גרסה קטנה של המזוודה שלהם, מלאה בכל טוב – כיסוי עיניים, טישו, אטמי אוזניים, מברשת ומשחת שיניים, גרביים, עט ומוצרי טיפוח לפנים! בעזרת שיתוף הפעולה הזה חברת יונייטד יכלה לספק מתנות מפנקות ללקוחות שלה, וחברת Away פרסמה את עצמה לעוד קהל לקוחות רלוונטי שיוכל להתרשם מאיכות המזוודה.

על צלילים שמבהילים 

לילך קיפניס ז״ל נולדה בקיבוץ בארי וכמו שאר תושבי האזור לא יכלה להתעלם מרעשי הפיצוצים וההתראות שתקפו את העוטף. הטראומה ניצבה בלב עיסוקה המקצועי של לילך. היא הבחינה תמיד בכאב שסביבה, וחיפשה דרכים יצירתיות שיוכלו לעזור לכל אדם למצוא בתוכו כוחות ושלווה, מתוך אמונה עמוקה שניתן לטפל במצבים המורכבים האלה. בין היתר כתבה בשנת 2021 פרסמה ספר ילדים על איך להתמודד עם ה״צלילים המבהילים״ שנקרא שירת הטריגר. לאחר המתקפה הנוראית ב7/10 משפחתה הוציאה מחדש את הספר על מנת לעזור לעוד ילדים המתמודדים עם טראומת מלחמה.

גרופר

חברת גרופר נוסדה עם המשימה להוביל לשינויים מהפכניים באורח החיים בישראל ובעולם, על בסיס צריכה בריאה. החזון הזה הוא שהוביל אותם להמצאת מוצר שהוא גם מיץ מוגז וטעים, אבל גם עשוי חומרים טבעיים. הגזוז מגיע מתהליך פרמנטציה טבעית וכך הם יכולים לתת חוויה של פינוק לכל אחד, גם בלי לשלם את המחיר הכבד של כימיקלים וחומרים שונים של טעם וריח. גרופר מאמינים שצריכה בריאה צריכה להיות מהנה ומספקת וזה החזון שמנחה אותם ביצירת המוצרים שלהם.

פסק זמן

בשנת 2022 חברת שטראוס שהם הבעלים של עלית הודיעה על ריקול (recall) גורף של כל מוצרי השוקולד שלהם מחשש לסלמונלה. החברה ספגה הפסדים עצומים של מאות מליונים ובמשך שנה מוצרי השוקולד של עלית לא נצפו על המדפים. לקראת ההשקה המחודשת של המוצרים, עלית זיהו הזדמנות להכניס קצת הומור. הם פתחו בקמפיין שנון שהפך כל חטיף לקצת יותר משעשע!

כרטיסי המתנה של סטארבאקס

מה לדעתכם מקור ההכנסה המרכזי של סטארבקס? האם זה הקפה שלהם המוכר בכל העולם? אז זהו, שלא. בנובמבר של 2001 סטארבקס השיקו לראשונה את "כרטיסי המתנה" הנטענים, שהפכו במהרה למתנת חג נפוצה ומכרו כמעט 200,000 כרטיסים בשבוע המכירות הראשון שלהם. בתוך 8 חודשים, הם ראו הפעלה של כ-4 מיליון כרטיסים. החברה מכרה כרטיסי מתנה לא נטענים לראשונה ב 1994, ולדבריהם הכרטיסים עזרו להפיץ את הבשורה אודות סטארבקס כשהיה להם רק כ-4,700 סניפים בתחילת המאה. בשנת 2020 הייתה הערכה של 12.6 מיליארד דולר בכרטיסי המתנה שלהם. במידה רבה, סטארבאקס היום היא גם בנק ולא רק רשת מפורסמת של בתי קפה- היא מחזיקה הרבה מאד כסף של אנשים אצלה בחשבון ועלינו להיות מודעים לכך.

אייפוד

כיום כולנו שומעים מוזיקה דרך הטלפון, אבל פעם כשלא היו טלפונים, היה קשה לשמוע מוזיקה בכל מקום. נגן המוזיקה החדשני של אפל פרץ לשוק בשנת 2001. אמנם היו נגני מוזיקה מסוגים שונים באותה תקופה, אבל היו להם הרבה בעיות כמו גודל לא נוח, זיכרון מועט שמגביל את מספר השירים, וחלקם פשוט לא נראו כל כך טוב. האייפוד בא לתת מענה על כל אלה ומעבר. הם שינו את האופן בו אנשים מקשיבים למוזיקה, איפשרו התחברות לחשבון I-tunes מה שפתח את הזמינות לכמעט אין סוף שירים ויצרו סטדנרט חדש של מה נחשב מגניב. עם השנים יצאו עוד סוגים, בגדלים שונים, עם פיצ׳רים שונים המתאימים למשתמשים שונים. בשנת 2022, אחרי 21 שנים, הודיעה אפל שהיא מפסיקה לייצר אייפודים אבל זה למעשה היה הבסיס להכנסת הפיצ'רים של צריכת מוזיקה לתוך הטלפונים החכמים שלנו ויצירת apple music.

פלסטרים בצבעי גוף

בכל בית יש פלסטרים, חלקם לבנים, חלקם שקופים וחלקם ב״צבע עור״. אבל מה זה בעצם צבע עור? במשך המון זמן צבע עור היה רק גוון אחד- לבן. חברת בנדאייד, הבינה שבשביל שפלסטר ב״צבע עור״ יענה על המטרה שלו (להשתלב כמה שיותר טוב בעור של מי שמשתמש בו) היא צריכה לתת מגוון יותר רחב של ״צבעי עור״. כך הם יצאו בקמפיין מיוחד הכולל 5 גוונים של צבע עור, כך שהם יכסו טווח הרבה יותר רחב של צרכנים. המוצרים הללו הושקו תחת המסר- embrace the beauty of diverse skin ובכך גם אותתו לצרכנים שלהם על כך שם חברה שדוגלת בשוויון והם רואים את הצרכנים שלהם. זה נראה לחלקנו אולי צעד קטן אבל עבור אנשים שהרגישו שהם לא מיוצגים ב"צבע העור" של כולם, זהו שינוי גדול וצעד בדרך להרגיש שווים.

ציפורניים בשילוב סאלי הנסן ורחוב סומסום

חברות תמיד מחפשות איך להגדיל את קהל היעד שלהם, וזו הייתה המטרה העיקרית של השילוב בין סאלי הנסון ורחוב סומסום. סאלי הנסון זו חברת קוסמטיקה ותיקה שבין היתר מייצרת לק, סטי ציפורניים ועוד. הם רצו לפנות לקהל צעיר יותר שפחות מכיר את המותג ולכן פנו לרחוב סומסום. בעזרת שיתוף הפעולה הזה הם יצרו סט ציפורניים להדבקה שאפשר לשים לבד בבית. שיתופי פעולה בין חברות חזקות, כל אחת בתחומה כדי לייצר ערך עבור 2 החברות וחיזוק המותג של שתיהן באמצעות כך זו דרך נהדרת להמשיך ולהצמיח את החברה וגם להישאר רלוונטיים.

פוסט איט

ספנסר סילבר, מדען שעבד בחברת M3 הידועה בדבקים שלהם, גילה במעבדה דבק מיוחד שנדבק באופן עדין למשטחים שלא משאיר אחריו שאריות. באותה תקופה הם פעלו במעבדה על מנת לייצר דבק חזק ועמיד – זאת אומרת בדיוק ההפך ממה שהוא המציא. בינתיים, ארט פריי, מדען אחר בM3 נתקל בבעיה: לקראת החזרות עם המקהלה שלו הוא היה מסמן לו על מה הם הולכים להתאמן, אבל ביום החזרה תמיד כל הפתקים היו נופלים. ביחד הם יצרו סימניה דביקה שפתרה לפריי את הבעיה. כך הם יצרו ביחד את ה sticky note שהפך למוצר שניתן למצוא בכל משרד ובית.

קפסולת קפה

לפעמים החדשנות לא מגיעה במוצר עצמו, אלא במודל העסקי עצמו. רובנו אוהבים לשתות קפה, ועם השנים חברות הקפה ניסו למצוא דרכים שונות כדי לשפר את חווית הקפה בבית. קפסולות הקפה הן דוגמה נהדרת למודל עסקי הנקרא מודל סכיני הגילוח. הצרכן נדרש לקנות מכשיר אחד עיקרי, במקרה הזה מכונת הקפה, אותו הוא רוכש יחסית בזול. אז איך החברה מייצרת רווחים? דרך התלות במוצרים ה"נלווים"- במקרה הזה- קפסולות. כך החברות מוודאות שיש להם צרכנים נאמנים שממשיכים לייצר הכנסה קבועה לחברה.

Fuji Films

קודאק הייתה חברה מובילה בשוק המצלמות עד כניסתן של מצלמות דיגיטליות ומצלמות בפלאפונים. החברה לא השכילה לזהות את מגמת הצילום הדיגיטלי שהתשלטה על שוק הצילום ולא התאימה את עצמה לשינויים אלו. זה הוביל בסופו של דבר לכך שפשטה רגל בשנת 2012. לעומתה, פוג'י שהייתה חברה מובילה בשוק המצלמות באותה תקופה (לצידה של קודאק), ביצעה שינויים והתאמות לטרנדים הללו ופנתה לשוק חדש עבור החברה, טכנולוגיה רפואית. כיום, קיים גיוון במוצרים שהחברה מציעה ובקהל הלקוחות ופוג'י היא עדיין פעילה מאד בעולם. פוג׳יפילם נשארו גם קצת בתחום הצילום עם מצלמות הפולורואיד הצבעוניות והמפורסמת שלהם שהפכו להיות טרנדיות מאוד וכמעט משמשות כאביזר אופנתי!

KFC

לפעמים יש לנו נטייה לחשוב שיזמות זה עולם ששמור לצעירים, למי שיש עוד עשרות שנים לקריירה שלו, אבל הרלנד סנדרס לא היה מסכים איתכם. את המסעדה kfc הראשונה שלו הוא פתח בשנת 1952 כשהוא בן 62 ולאחר שפשט רגל פעמיים! הגדילה של הרשת המשיכה אל תוך שנות ה-60 וה-70, ותוך כדי סנדרס הפך להיות הפנים של הרשת. סנדרס הוא ההוכחה שרעיונות טובים יכולים להגיע בכל גיל!

המילקשייק של מקדונלדס

לפני מספר שנים מקדונלדס החליטו להגדיל את מכירות המילקשייק. בהתחלה הם ניסו לשפר את הטעם, המרקם והמבחר בעזרת קבוצת מיקוד, אבל זה לא הוביל לשינוי. לכן הם שלחו חוקרים לחנויות עצמם שיאספו מידע על מי רוכש את המילקשייק. באיזה שעה ביום, מה לבשו, האם התיישבו במסעדה או הלכו ישר לרכב. כך הם גילו שחצי מהמילקשייקים הנמכרים ביום נמכרו לפני השעה 8:30 ושלרוב מי שקנה אותו היה לבד וישר הלך לרכב אחרי שקיבל את המוצר. אחרי שיחות עם מספר מהצרכנים הם גילו שאנשים קונים את המילקשייק בדרך לעבודה כדי שיהיה להם משהו להתעסק בו בזמן הנסיעה הארוכה שלהם. הם נדרשו לפחות מאמץ ושינויים ממה שהם חשבו שיצטרכו לעשות מלכתחילה. ואכן, מיד בתום הטמעת השינויים הללו (למשל- פרסומות בשלטים לצד הכביש במקום בחנויות עצמן, כדי לגרום לנהגים לעצור) מקדונלדס חוותה עליה גדולה מאד במכירות המילקשייקים שלה.

סוכריות PEZ

 האם ידעתם ש PEZ האהוב עליכם לא התחיל בתור הממתק הפירותי שאנחנו אוהבים ומכירים? קהל היעד הראשוני היה מעשנים שרוצים לרענן את הבל הפה שלהם, ולכן הסוכריות היו בטעם מנטה חזק. הם עצבו מחסנית ששחררה סוכריה אחת כל פעם על מנת לעזור לאנשים לשמור על ההגיינה, והראשונה הייתה בצבע זהב במטרה לפנות לקהל היעד הגברי. בשנת 1952 החברה פרצה לשוק האמריקאי אבל הקהל לא אהב את טעם המנטה החזק. לכן התחילו לייצר את הממתק בטעמים שונים, הפכו את המחסניות לחמודות וכך ממוצר למניעת עישון הפך PEZ לסוכריה כיפית וחמודה לילדים.

קריולה בצבעי גוף

קריולה היא אחת מחברות היצירה המוכרות ביותר בקרב הורים וילדים. אמנות היא דרך לילדים להביא את עצמם, וכאשר הם מציירים את עצמם או משפחתם הם צריכים את הצבעים המתאימים. קריולה הבינה את הפער שהיה לה בקשת הצבעים שהציעה ולכן הגדילה את כמות הצבעים הקיימת. כך יצאה בקמפיין של ״צבעי עור״ עם מגוון רחב של גוונים.

Zolly Pops

כשאלינה מורס הייתה בת 7, היא הלכה עם אבא שלה לבנק. הבנקאית הציעה לה סוכריה על מקל אבל אלינה למדה מההורים שלה שסוכר זה ממש גרוע לשיניים. היא שאלה את אבא שלה ״למה אנחנו לא יכולים לייצר סוכריה שטובה לשיניים שלנו?״ ושם נולד הרעיון של זוליפופ! בפרויקט משותף, אלינה ואבא שלה התחילו לנסות לייצר סוכריה ללא סוכר, טבעונית ועשויה רק מחומרים טבעיים. כך הם לקחו בעיה והפכו אותה לפיתרון. כשהייתה בת 11 הם הופיעה ב״כרישים״ וכך הצליחו להגיע אפילו ליותר לקוחות. היום יש להם ליין שלם של מוצרים טעימים הקשורים בבריאות הפה.

Roll-Ups

בשנים האחרונות אנחנו רואים כל מיני טרנדים ברשתות, ובעיקר בטיקטוק, תופסים תאוצה וגורמים להמון אנשים לקנות משהו אחד ואז באותה תאוצה נעלמים ועוברים לטרנד הבא. ישנן חברות שמנסות שהמוצרים שלהן יהפכו לטרנד ובכך להחיות אותו מחדש. כך קרה לרולאפס- אחרי סרטון ויראלי שמישהו לקח רולאפ, מילא אותו בגלידה, הקפיא ואכל הביקוש קפץ לשמיים. המחירים במכולות שולשו ורובעו, ואפילו נהיה שוק שחור! ילדים ובני נוער עשו הכל והיו מוכנים להוציא הרבה כסף על מנת להשיג חבילה של רולאפס. המוצר עצמו לא השתנה בכלל, אבל הטרנד נתן לו חיים חדשים.

Play Doh

במקור, הבצק המשעשע הזה שימש לניקוי פיח מטפטים בבתים בהם היה אח מפייח, אך עם הופעת טפטים העשויים ויניל הניתנים לניקוי בקלות, איבד המוצר את נחיצותו. קרובת משפחה של ממציא הבצק, שהיא מורה בביה”ס יסודי, חילקה לתלמידיה את הבצק לשם שעשוע. לאור ההתלהבות של הילדים הוצאו חומרי הניקיון בבצק והוחלפו בצבעים. השאר כמובן היסטוריה, והיום בכל חנות צעצועים ניתן לקנות את הבצק.

שוקולד פנדה

דניאל ואליה טבעונים כבר הרבה שנים אבל לא הצליחו למצוא שוקולד ״חלב״. הם התחילו לעשות ניסויים במטבח הביתי ולייצר שוקולד ״חלב״ טבעוני. אחרי שנתיים של ניסויים ביתיים הם הצליחו לייצר מתכון של שוקולד קרמי וטעים ללא רכיבים מהחי (ובדרך גם הפכו לזוג!). באותם שנים תנועת הטבעונות התחזקה מאוד בישראל, וכך הם נכנסנו לשוק בדיוק בזמן הנכון. עם קמפיין הדסטראט מהמצליחים בהיסטוריה הם גייסו 206 אלף שח (כמעט 700% מהיעד שהוצב!) ובעזרת תמיכה של צרכנים טבעונים המשיכו להגדיל ולפתח את העסק. היום ניתן למצוא את השוקולד הזה במגוון טעמים בכל סופר כמעט. ואתם – כבר טעמתם?

קראנץ׳ פיסטוק/ החלב של הקורנפלקס

ידעתם שקראנץ׳ פיסטוק בכלל לא היה רעיון של נסטלה?

אוהד ראוך הוא איש קופירייטינג וקרייאטיב שבמקרה גם ממש אוהב כל דבר בטעם פיסטוק. אוהד חשב על רעיון: קראנץ׳, הארטיק אבל בטעם פיסטוק ויצר בפוטושופ אריזה כזו ופרסם בעמוד הפייסבוק ״רעבים ברעבך״. אנשים בקבוצה חשבו שהמוצר אמיתי והלכו לחפש אותו במכולות וכמובן שלא מצאו. נסטלה ראתה את הביקוש המטורף לפיסטוק והחליטה להביא את הרעיון של ראוך לחיים. אחרי ההצלחה עם הקראנץ פיסטוק נסטלה הבינה שקשר עם הלקוחות שלה שווה זהב ואחרי תחרות שהייתה באותה קבוצת פייסבוק הושק גם קראנץ בטעם החלב של הקורנפלקס. 

דילוג לתוכן